//Aandelen verkoop over de telefoon

Aandelenverkoop over de telefoon? Trap er niet in!

Heeft u wel eens van ‘boilerrooms’ gehoord? Dit zijn gehaaide verkopers die beleggers telefonisch benaderen met ‘een geweldig investeringsaanbod’. Vaak gaat het hierbij om waardeloze en/of nepaandelen. Wat moet u doet als u wordt gebeld? Een aantal praktische tips.

In Nederland is het verboden om consumenten zomaar te bellen met het aanbod aandelen te kopen of te verkopen. Toch blijven boilerrooms slachtoffers maken, omdat consumenten gevoelig zijn voor de mooie rendementen die in het vooruitzicht worden gesteld. De oplichters hebben vaak websites die er betrouwbaar en professioneel uitzien. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Wat kunt u doen?

1. Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Vaak zijn de bellers erg vasthoudend. Ga dan ook niet in gesprek en hang elke keer direct op.

2. Check op internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieding. Worden er extreem hoge rendementen voorgespiegeld of is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het ook niet waar! Vermijd ingewikkelde beleggingsconstructies.

3. Controleer op internet via zoekmachines de naam van het aandeel.

4. Wees altijd extra alert als bedrijven of personen geld vragen over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.

5. Ingewikkelde beleggingsconstructies met hoge rendementen en een laag risico beloven weinig goeds. Vermijd beleggingen die u niet begrijpt.

6. Kijk op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM): www.afm.nl. Daar vindt u meer informatie over boilerrooms en een waarschuwingslijst. De AFM adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van instellingen die op deze waarschuwingslijst staan.

7. Bent u gebeld door een boilerroom? Neem dan contact op met het Meldpunt Financiële Markten. Gebruik het contactformulier of bel 0800 – 5400 540 (gratis).

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

 


Bron: AFM.

2017-02-08T10:47:22+00:00