//Huis kopen? Denk aan de inkomensrisico’s

Huis kopen? Denk aan de inkomensrisico’s

Echtscheiding, ontslag en arbeidsongeschiktheid hebben vaak grote financiële gevolgen. Toch is ruim een derde (37%) van de huizenbezitters hier niet op voorbereid. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 2.000 huiseigenaren van 35 jaar en ouder. Hoe zit dit bij u?

In het onderzoek is in kaart gebracht over welke situaties in de privésfeer huizenbezitters zich het meeste zorgen maken. De top 3 van financiële zorgen ziet er als volgt uit:
1. Kan ik aan mijn verplichtingen voldoen als ik mijn baan verlies (40%)?
2. Hoe gaan de huizenprijzen zich ontwikkelen (31%)?
3. Kan ik mijn woonlasten betalen als mijn partner wegvalt (30%)?

Uit het onderzoek blijkt tevens dat huisbezitters niet of nauwelijks op de hoogte zijn van verschillende hypotheekmogelijkheden. Zo heeft 93% nog nooit gehoord van de doorgeefregeling, waarbij de hypotheekrente aan de nieuwe eigenaar van de huidige woning wordt doorgegeven. 73% is er niet van op hoogte dat een restschuld soms kan worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek. Ook de bijleenregeling is bij velen onbekend: 68% weet niet dat de hypotheekrente alleen volledig aftrekbaar is als de overwaarde van het verkochte huis in de nieuwe woning wordt gestoken. En ook opvallend: 85% weet niet dat wanneer de oude woning nog niet is verkocht en wordt verhuurd, het onder bepaalde voorwaarden toch mogelijk is om een nieuwe hypotheek te sluiten voor de aankoop van de nieuwe woning.

Laat u goed adviseren

De onderzoeksresultaten onderstrepen hoe belangrijk het is om u bij de aankoop van een huis altijd deskundig te laten adviseren. Niet alleen over de hypotheekvorm die het beste bij uw persoonlijke situatie past, maar ook over het afdekken van uw inkomensrisico’s.

Heeft u advies nodig? Bel ons of vul onderstaand reactieformulier in. Wij helpen u graag!


Bron: BLG Wonen.

2016-05-23T11:44:57+00:00