//‘Huizenprijzen gaan nóg harder stijgen’

Huizenprijzen zullen ook volgend jaar verder stijgen!

Heeft u een eigen woning? Dan is er goed nieuws: de huizenprijzen zullen ook volgend jaar verder stijgen. En waarschijnlijk zelfs in een sneller tempo dan dit jaar. Dat voorspellen economen in een rapport over de woningmarkt.

Voor dit jaar voorzien de woningmarktexperts een gemiddelde prijsstijging van 3,5 tot 5,5%. In 2017 zal voor een koophuis gemiddeld 5 tot 7% meer moeten worden neergeteld; de sterkste prijsstijging sinds 2002. Volgens de economen dragen onder meer de groeiende koopkracht en werkgelegenheid bij aan de positieve ontwikkeling van de woningmarkt. Ook blijft de rente voorlopig nog laag en zijn regels voor de aanschaf van een woning dit jaar soepeler dan in 2015. Verder speelt mee dat er relatief weinig nieuwe huizen worden opgeleverd, wat voor krapte op de markt zorgt.

De stijgende huizenprijzen zijn goed nieuws voor huiseigenaren met een hypotheek die hoger is dan de waarde van hun woning. Het risico van een restschuld bij verkoop wordt hierdoor kleiner. Voor starters op de woningmarkt zijn de prijsstijgingen juist ongunstig. De betaalbaarheid neemt af doordat de prijzen harder omhoog gaan dan de inkomens.

De verschillen in de huizenprijzen binnen Nederland zijn overigens groot. Amsterdam en Utrecht zijn zo populair dat de betaalbaarheid van koopwoningen daar afneemt. Dat geldt in mindere mate ook voor steden in het zuiden van de Randstad en daarbuiten.

Wilt u meer informatie omtrent hypotheken of ontwikkelingen binnen de woningmarkt? Neem dan contact met ons op

2016-05-24T10:41:22+00:00