//Hypotheekrente: kiest u ook voor een lange rentevaste periode?

Hypotheekrente: kiest u ook voor een lange rentevaste periode?

Het langer vastzetten van de hypotheekrente is populair. Onderzoek van De Nederlandsche Bank toont dit aan. De consument profiteert van de nog steeds dalende rente en kiest voor de zekerheid van een lage rente gedurende een langere periode. Waarvoor kiest u?

Precies een jaar geleden schreven we in onze nieuwsbrief dat de daling van de hypotheekrente voorbij leek. Dat dit een voorbarige conclusie was, bleek al snel. In oktober 2015 meldden we: hypotheekrente op laagste punt ooit. Op dat moment was de rente voor een lening met een looptijd van twintig jaar gedaald tot net onder de 3%. Het blijkt nog lager te kunnen. De afgelopen periode daalde de rente voor 20 jaar vast tot 2,55%. De gemiddelde rente over deze rentevaste periode bedroeg de afgelopen tien jaar gemiddeld 5,2% per jaar. Geen wonder dat een groeiend aantal Nederlanders ervoor kiest om de hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten.

Zekerheid van lage rentelasten

De Nederlandsche Bank houdt precies bij wat voor hypotheken wij sluiten. Hieruit blijkt dat de rentevaste periode die Nederlandse huishoudens kiezen de afgelopen jaren steeds langer is geworden. Niet alleen kozen de Nederlandse huishoudens in 2015 (16%) vaker dan in 2014 (6%) voor een rentevaste periode van langer dan tien jaar, ook het aantal nieuwe woninghypotheken dat werd afgesloten met een rentevaste periode van vijf tot tien jaar steeg in die periode van 39 naar 52%. Die groei lijkt ingegeven door de lage hypotheekrente; de consument kiest voor de zekerheid van lage rentelasten gedurende een langere periode.

Meer informatie

Aan een lange(re) rentevaste periode zitten niet alleen maar voordelen. Vastzetten voor een kortere periode bijvoorbeeld, levert een nog groter rentevoordeel op. Het maken van de juiste keuze is afhankelijk van veel factoren. Wij brengen ze graag voor u in kaart en voorzien u van een uitgebalanceerd advies.

GeĆÆnteresseerd? Vul voor meer informatie het onderstaande antwoordformulier in of bel ons voor het maken van een afspraak.

2016-05-23T11:48:22+00:00