//Zonnepanelen populair. Check de dekking tegen de schade!

Zonnepanelen populair. Check de dekking tegen de schade!

In Nederland kiezen we steeds vaker voor het opwekken van milieuvriendelijke energie. Als particulier kunt u dat zelf doen door het plaatsen van zonnepanelen. Een aantrekkelijke optie, niet in de laatste plaats door de sterk gedaalde prijs van de panelen. Denkt u na over het plaatsen van zonnepanelen of heeft u ze al geplaatst, dan is het goed om stil te staan bij het verzekeren van deze kostbare toevoegingen aan uw woning.

Als u zonnepanelen plaatst, is het belangrijk om te kijken naar de bouwkundige eisen. Is het dak stevig genoeg? Het gewicht van panelen varieert tussen de 10 en 15 kg per vierkante meter voor een schuin dak. Voor een plat dak ligt dit rond de 30 kg per vierkante meter. Een professionele installateur weet daar zeker raad mee.

Inschatten van risico’s

Sneeuw vormt een risico door de invloed op het draagvermogen van het dak. Wind speelt ook een rol, omdat panelen worden opgetild en neergedrukt. Een ander risico heeft te maken met een ondeskundige bevestiging, waardoor op allerlei manieren schade kan ontstaan.

Wat moet u verzekeren?

U kunt veel risico’s verzekeren. Bij een huurwoning zorgt u voor de juiste dekking op uw inboedelverzekering (onder het zogeheten huurdersbelang). Bij een koopwoning vallen de zonnepanelen onder uw opstalverzekering. In de meeste gevallen staat in de voorwaarden van deze verzekeringen dat u wijzigingen en/of verbouwingen moet melden, zodat de verzekerde som kan worden aangepast. Heeft u een opstalpolis met garantie tegen onderverzekering of met een maximaal verzekerde som, dan is het mogelijk dat uw nieuw verworven bezit onder de dekking valt. Het kan echter geen kwaad om dit goed te checken. Dat laatste is altijd verstandig. Ook als het gaat om welke schade onder de dekking valt. In de regel gaat het om schade veroorzaakt door brand, bliksem (direct), storm (minimaal windkracht 7), diefstal (met braaksporen) en hagelstenen (niet bij alle verzekeraars).

Meer weten?

Voor een afgewogen advies bent u bij ons natuurlijk altijd aan het juiste adres. Neem voor meer informatie contact met ons op

 

2016-05-23T11:45:22+00:00